[ux_slider bullets=”false”]

[ux_banner height=”637px” bg=”4061″ bg_size=”orginal” bg_pos=”62% 60%”]

[text_box text_color=”dark” width=”44″ width__sm=”90″ padding=”30px 30px 30px 30px” position_x=”5″ position_y=”50″ position_y__sm=”95″ text_align=”left” bg=”rgba(255, 255, 255, 0.94)” depth=”1″]

MUNHYGIEN

Många tänker inte på att det samlas mängder av bakterier och matrester mellan tänderna. För att dålig hygien i munnen finns det flera saker man bör tänka på för att sköta om sin mun.

[/text_box]

[/ux_banner]

[/ux_slider]
[section bg_color=”rgb(255, 255, 255)”]

[row style=”large” col_style=”divided” h_align=”center”]

[col span=”4″]

[featured_box img=”7733″ pos=”center” title=”Tandborste” icon_border=”2″ margin=”0px 0px 0px 0px”]

Använd dagligen

[/featured_box]

[/col]
[col span=”4″]

[featured_box img=”7733″ pos=”center” title=”Tandpetare” icon_border=”2″ margin=”0px 0px 0px 0px”]

Använd efter varje måltid

[/featured_box]

[/col]
[col span=”4″]

[featured_box img=”7733″ pos=”center” title=”Munskölj” icon_border=”2″ margin=”0px 0px 0px 0px”]

Använd morgon och kväll

[/featured_box]

[/col]

[/row]

[/section]
[section label=”Media Left” bg_color=”rgb(193, 193, 193)” bg_overlay=”rgba(255, 255, 255, 0.85)” padding=”60px” border=”1px 0px 1px 0px”]

[row style=”large” v_align=”middle”]

[col span=”6″ span__sm=”12″]

[ux_image id=”794″]

[/col]
[col span=”6″ span__sm=”12″ align=”left”]

Dålig munskötsel

Att många personer har dåliga tänder, dålig andedräkt eller andra tandroblem beror oftast på att de inte sköter sin munhygien väl.

Det är inte bara tändernas hälsa som påverkas utan en dålig skötsel av din mun kan påverka ditt allmänna hälsotillstånd. Stroke är bland annat något som tror sig ha ett samband med den dåliga skötseln av munnen.

Det är inte bara vanliga folksjukdomar som man kan drabbas av. De största problemen folk får av dålig bakteriekultur i munnen är tandproblem.

Även om Sverige är en av de främsta länderna i världen inom tandvård är det många personer som blir drabbade av karies, tandlossning och dålig andedräkt.

[/col]

[/row]

[/section]
[section label=”Media Right” bg_color=”rgb(255, 255, 255)” bg_overlay=”rgba(255, 255, 255, 0.85)” padding=”60px”]

[row style=”large” v_align=”middle”]

[col span__sm=”12″ align=”left”]

bieffekter av dålig munhygien

Tandsten

Tandsten är förkalkningar av bakterier som bildas på tänderna. Tandsten är även kallat plack. Till en början är placket poröst och ofta vitt, men av kaffe och andra sura ämnen mörknar det. Om man inte tar bort det i tid hårdnar placket i kontakt med saliven och bildar då något som ser ut som en mörk sten.

Dålig andedräkt

Dålig andedräkt beror oftast på en dålig bakteriekultur i munnen. Bakterierna fastnar runt tänder och tandkött och effekterna blir då en illaluktande doft. Dåligt lukt kan också komma från tungan. Ofta beror det på att man är torr i munnen och bakterierna trivs då extra mycket. För att förhindra detta rekommenderas daglig tandborstning för att stimulera salivproduktionen.

Tandlossning

Tandlossning är något som kan drabba vem som helst. Första symtomen orsakas ofta av en inflammation och tandköttet svullnar, blir ömt och ibland blöder när du borstar tänderna.

Bakterier tränger ner i tandköttet och bryter tillslut ner vävnaden mellan tand och kött. När det gått så pass långt drabbas man oftast av tandlossning.

Karies

Karies, eller hål i tänderna som vi till vardags kallar det uppkommer oftast efter en dålig munhygien och när man ätit något syrligt eller sött. Bakterierna bildas efter man ätit exempelvis socker. När sockret inte borstas bort bryter det ner tandens emalj och bakterierna fräter upp tanden till ett hål.

[/col]

[/row]

[/section]
[section bg_color=”rgb(241, 241, 241)” padding=”43px” height=”276px” border=”1px 0px 1px 0px”]

[row v_align=”equal”]

[col span__sm=”12″]

Vad kan orsaka dålig munhygien

Matvanor

Dåliga matvanor bidrar ofta till en ökad dålig munhygien. Munnen måste därför skötas extra noga efter man ätit söt, stark eller syrlig mat då det ger en extra hög chans till ökad bakteriekultur.

Dryck

Drycker så som vin och kaffe som är extra syrliga och basiska ökar oftast bakterierna i munnen. Se till att borsta tänderna extra noga efter en dag på jobbet eller efter fredagskvällens aw.

Magsyror

Magsyror kan bidra till dålig munhygien. Sura uppstötningar sätter sig på tungan och många drabbas ofta av dålig andedräkt.

Tobak

Tobak sätter sig på bakterierna och bildar en dålig doft. Röker eller snusar du mycket kan detta bidra till dålig andedräkt. Tobaken är heller inte bra för tandkötten så sköt om din mun extra mycket om du är beroende av någon typ av tobak.

[/col]

[/row]

[/section]
[section label=”Media Right” bg_color=”rgb(255, 255, 255)” bg_overlay=”rgba(255, 255, 255, 0.85)” padding=”60px”]

[row style=”large” v_align=”middle”]

[col span__sm=”12″ align=”left”]

Hur förbättrar du din munhygien

Tandborste

Använd tandborste dagligen, morgon och kväll. Har du sämre munhygien rekommenderas det att borsta tänderna efter varje måltid.

Tandpetare

Att använda tandpetare kan vara obehagligt till en början. Tandköttet är inte van vid att man tar bort rester och det kan börja blöda. Använd tandpetare eller pickers efter varje måltid och ditt tandkött vänjer sig och du får en bättre munhygien.

Munskölj

Har du dålig andedräkt eller vill förebygga karies och andra tandproblem rekommenderas munskölj. Köp det som rekommenderas av din tandläkare eller närmaste apotek.

[/col]

[/row]

[/section]